“Nu reuşesc, blea” sau “Nu dovidesc, blea”?


Pe blogul lui Gheorghe Erizanu a fost postată o povestioară înduioşătoare despre premierul Filat şi despre mojicii de ţărani, care nu s-au implicat, ca primul, în salvarea propriilor bunuri, a localităţilor natale. E destul de ciudat să-i faci imagine gratuită unui personaj aflat la putere, oricât de simpatic ar părea, şi să-i înjoseşti pe nişte omuleni, şi aşa aflaţi destul de jos în ierarhia socială, care duc o viaţă total lipsită de confort. Să fie ei, ţăranii, vinovaţi că Filat a urmărit să-şi crească reitingul cu orice preţ? Ţăranii nu dau o dată sau de două ori cu sapa de pământ, numai în faţa camerelor de filmat. Ei fac munca asta toată viaţa, cât pot merge pe propriile picioare. Mă îndoiesc că guvernarea, de orice culoare ar fi ea, s-ar fi implicat prea mult în problemele sinistraţilor dacă ar fi trecut de anticipate.

Şi Gheorghe Erizeanu a mai comis o greşeală gravă de stil, propunându-ne o variantă, cică a ţăranilor, stridentă, falsă, neplăcută pentru auz. Ţăranii basarabeni nu prea folosesc verbul “a reuşi”. Ei îl preferă pe “a dovedi”, chiar dacă comit o greşeală de exprimare. Dar aşa au învăţat ei de mici să folosească limba, aşa se exprimă comunitatea, n-avem decât să acceptăm inevitabilul, să fim puşi în faţa faptului împlinit.

Deci, voi interveni un pic în povestea idilică, puţin eroizantă a blogherului Erizanu, ca să o fac un pic mai credibilă, mai naturală şi firească. Ţăranii nu spuneau printre dinţi privind indiferenţi la calvarul lui Filat, la jertfa lui titanică “Nu reuşesc, blea”, ci “Nu dovedesc, blea” sau şi mai “corect” “N-a s’ dovideascî, blea”.

2 thoughts on ““Nu reuşesc, blea” sau “Nu dovidesc, blea”?

    • Totuşi, e receptat ca o greşeală de exprimare în limbajul cultivat. Dar e specifică şi naturală pentru vorbirea comună, în special pentru graiul moldovenesc din Basarabia. Aici, un om simplu, necultivat nu va folosi niciodată verbul “a reuşi” în loc de “a dovedi”. Şi scriitorii ori publiciştii care-l pun în gura ţăranilor ne apar drept extrem de manieraţi, nefireşti şi preţioşi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s